Конкурси до Дня захисту дітей

Міжнародний день захисту дітей – це не лише свято, а й нагадування суспільству про необхідність захищати права малечі, прагнути, щоб усі діти росли щасливими, в майбутньому стали хорошими батьками і громадянами своєї країни.

Для відзначення в умовах воєнного стану Міжнародного дня захисту дітей Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді (м. Київ) пропонує провести Місток єднання у формі челенджів.

Місток єднання

Челендж (англ. Challenge) – жанр інтернет-роликів, в яких виконується
завдання на відеокамеру і розміщується в мережі, а потім пропонується
повторити завдання своєму знайомому або необмеженому колу користувачів. Саме слово челендж зазвичай перекладається як «виклик» у контексті словосполучення «кинути виклик». Інші значення — «змагання» і/або «суперечка», а іноді — «складна перешкода» або «завдання, яке потребує виконання.

Челендж «Хай буде мирним небо»
1. Зніми відео до 1 хвилини зі зверненням до ровесників та оточуючих із закликом до миру.
2. Розмісти відео у Facebook або Instagram із хештегом #хай_буде_мирним_небо
3. Передайте естафету 3 друзям, позначивши їх у дописі
4. Фаворитів обирають шляхом голосування в інтернеті та за кількістю лайків.

Сходинка «Творча»
Челендж «Дитинства яскрава мить»
1. Змонтуй коротке відео (до 30 сек.), на якому відображено слайди селфі та цікаві світлини дитинства у віці 3-5 років.
2. Назви локацію, де народився і де зараз проживаєш (за умови, що безпечно надавати таку інформацію).
3. Розкажи про що мрієш.
4. Запроси друзів та знайомих долучитися до челенджу та зроби теги у їх дописі.
5. Викладай відео у Facebook та Instagram. Обов’язково додавай хештег #дитинства_яскрава_мить і один із назвою свого міста, наприклад, #івано_франківськ (якщо безпечно надавати таку інформацію).

Малюнки «Малюємо наше майбутнє»
1. Намалюй малюнок на тему (написана вище)
2. Зроби одне фото себе із малюнком.
3.Виклади світлину у мережі, познач її хештегом #малюємо_наше_майбутнє.
4. Зроби теги 4 друзів і знайомих у мережах.

Еко-сходинка
Челендж «Тваринки – мої друзі»
Челендж #тваринки_мої_друзі організовується для власників домашніх улюбленців. Усе, що потрібно — викласти цікаву світлину з вашою тваринкою у соцмережі та передати естафету друзям та знайомим.

Челендж «Квітуй, Україно!»
1. Знімай селфі-відео (1 хв.) з локації, яку ти створив (квітник, бордюр тощо).
2. Назви створену локацію (якщо це безпечно), покажи її та розкажи, які рослини ти там висадив.
3. Викладай відео у соціальних мережах і зроби репост сторінки. Обов’язково додавай хештег #квітуй_Україно і один на вибір із назвою свого міста.
4. Залишай свій допис до дати (визначають організатори) і роби його публічним, щоб організатори могли побачити відео.

Челендж «Моя рідна домівка».
Діти різного віку готують невеличкі відео (до 1,5 хв.) у формі слайд-шоу про мальовничі місця, природні пам’ятки, річку та інші цікаві місцини краю, в якому проживають та просувають відео стандартно у формі челенджу. Така робота виховує у підростаючого покоління любов до своєї домівки та всієї України. Це підтвердження того, що люди не байдужі до природи, до місця, де вони живуть, до світу, який їх оточує. Збереження пам’яті про місце, де ти народився та виріс, про добрі справи, які робив разом із однолітками та наставниками на користь природи, допомагає виростити у майбутньому справжнім патріотом рідної землі, дбайливо ставитися до багатств нашої мальовничої України.

Relax -сходинка
Спорт-челендж 
Зніми відео з виконанням фізичної вправи та словами підтримки для всіх, хто допомагає постраждалим в цей нелегкий час: волонтерам, педагогам, працівникам комунальних підприємств та медикам. Викладай відео (до 1хв.) у соцмережі та зроби
теги друзів та знайомих.

Рекомендовані челенджі:
 Запропонувати допомогу, кому вона потрібна.
 Зробити подарунок другу чи знайомому.
 Подаруй комплімент людині, в якої був важкий день.
 Кожен день записувати 10 ідей.
 Місця на Україні, які ви хочете відвідати після війни.
 Документальні фільми про природу, які ви подивилися.
 Які місця можна відвідати у вашому місті не витрачаючи грошей.
 Як покращити настрій прямо зараз.
 Історичні особи, з якими ви би хотіли повечеряти.
 Слова підтримки тим, хто вас оточує!

“Цього року відзначення Міжнародного дня захисту дітей в Україні відбувається в особливих умовах, пов’язаних з широкомасштабною агресією росії. Воно вимушено відбуватися без святкових заходів… Найбільше свято на сьогодні там, де не лунають вибухи, де не звучать звуки сирен, де діти не біжать у бомбосховища, де поруч з ними їхні батьки і рідні.

Війна поділила дітей за місцем перебування: внутрішньо переміщені діти, які живуть на території без активних бойових дій; діти на тимчасово окупованих територіях; діти, які з батьками знаходяться за кордоном. Однак і закордоном вони можуть ділитися кращими українськими традиціями. Як сказав один канадець, завітавши до України: “Раніше ми не знали, що існує така гостинність!”. Це можливість розповідати про улюблену українську музику, смаколики, танці, розповідати про улюблені місця відпочинку, книжки та відомих митців. А також навчатися кращим надбанням європейської культури, відвідувати музеї та вивчати нові мови.

На території без активних бойових дій спільно з внутрішньо переміщеними підтримувати одноземців своїми повсякденними справами;

На тимчасово окупованих територіях – підтримувати зв’язок з ровесниками, засуджувати війну, пропагувати мир, допомагати рідним, не сваритися в родині.

Рішення про відзначення Міжнародного дня захисту дітей «International
Day for Protection of Children» саме першого червня прийняла Міжнародна
демократична федерація жінок у листопаді 1949 року. Перший Міжнародний
день захисту дітей було відзначено ще в 1950 році.

ООН підтримала ініціативу федерації та оголосила захист прав, здоров’я і життя дитини одним із пріоритетів у своїй діяльності.

Що символізує прапор Міжнародного дня дітей? На зеленому полотні, який символізує зростання та гармонію, навколо знаку Землі розміщені фігурки ‒ червона, жовта, синя, біла і чорна. Ці людські фігурки символізують різноманітність і толерантність. Знак Землі, розміщений в центрі, ‒ це символ нашого загального дому.

20 листопада 1989 року Генеральною асамблеєю ООН була прийнята Конвенція про права дитини, яка вважається світовою конституцією для дітей. Україна ратифікувала конвенцію 27 вересня 1991 року, й відтоді цей документ є частиною національного законодавства.

Зокрема в Конвенції про права дитини передбачено, що кожна дитина
має право на:

 особисте життя та захист від посягань на нього, право на захист від усіх форм фізичного та психологічного насильства, право на відпочинок і дозвілля;

 захист від економічної експлуатації та від виконання будь-якої роботи, яка може нести небезпеку для здоров’я, бути перешкодою в здобутті дитиною освіти чи завдавати шкоди її здоров’ю, фізичному, розумовому, духовному, моральному та соціальному розвитку.

 захист від незаконного зловживання наркотичними засобами та психотропними речовинами, захист від усіх форм сексуальної експлуатації та сексуальних розбещень, захист дитини від усіх форм експлуатації, що завдають шкоди будь-якому аспекту добробуту дитини, захист від катувань та інших жорстоких, нелюдських або принижуючих гідність видів поводження чи покарання”.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.