Конкурс декоративного розпису!

Запрошуємо учнів Введенського ліцею взяти участь у Всеукраїнському конкурсі «Декоративний розпис в культурі України»!

Конкурс проводиться Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді за ініціативою Міністерства освіти і науки України з метою залучення
молоді до активного культурного і громадського життя, пропаганди кращих
здобутків українського суспільства.

Створіть проєкт українського декоративного розпису на папері або в електронному вигляді. Кращі роботи будуть розміщені в приміщеннях Міністерства освіти і науки України та в закладах освіти.

Вимоги до роботи: формат малюнку стандартний на вибір А1, А2, А3, А4. В кольорі чи графіці. Один автор – один малюнок. Робота має бути підписана: назва роботи; прізвище, ім’я, по батькові автора; рік народження; назва закладу позашкільної освіти, назва закладу загальної середньої освіти; адреса; номер мобільного телефону автора.

Фото малюнку надсилати на Viber +380984726899 або на електронну адресу: mosienko@nenc.gov.ua  (з приміткою – конкурс «Розпис») до 25.07.2022 р.

________________________________

Листівка Олесі Вакуленко – наймолодшої представниці відомої харківської династії художників.

“Творчість Олесі, яка навчалася в Харківській державній академії дизайну та мистецтв, а зараз уже є членом Національної спілки майстрів народного мистецтва України, базується на двох китах – це образність та орнаментальність. Можна сказати, з відтворених нею образів народжується орнамент як естетичне продовження, причому він пов’язаний з фольклором та українською декоративною традицією”, – каже завідувачка відділу відродження декоративно-ужиткового мистецтва та виставкової діяльності Харківського обласного центру культури і мистецтва Олена Булаєнко.

Олеся Вакуленко працює в жанрах декоративного розпису, витинанки, графіки, створює ексклюзивний одяг з ручним розписом, розмальований посуд.

________________________________________

Косівський розпис

Народився в українських Карпатах, в місті Косів, Івано-Франківської області. Стрімкий розвиток соледобувної промисловості стимулював появу і різних видів декоративного ремісництва в цьому регіоні. Зокрема кераміки і декоративного розпису. На виробах в стилі народного примітивізму можна знайти рослинні мотиви; зображення птахів, звірів та інші традиційні малюнки. Характерні кольори для цього виду розпису: білий, зелений і охра.

Петриківський розпис

Починав свій “шлях” в якості настінного живопису будинків селища Петриківка, що на Дніпропетровщині. Основа Петриківського розпису – рослинний орнамент в стилі українського бароко. До свого банкрутства в селищі працювала і однойменна фабрика, яка, нажаль, припинила існування в 2004 році. Але, незважаючи на це, в 2013 році Міністерство культури України включило Петриківський розпис до переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини України. Сьогодні в Петриківці можна відвідати Центр народного мистецтва «Петриківка» та музей, у фондах якого налічується близько 2500 предметів мистецтва. Регулярно проводяться майстер-класи та екскурсії.

Опішнянський розпис

Родом з Полтавської області. Відома Опішнянська кераміка ще з XVII століття. Опішнянські орнаменти відрізняються особливою життєрадісністю і яскравістю. У малюнку обов’язково присутня огинаюча лінія, вироби покриваються ангобом (спеціальним глиняним шаром). На поверхнях виробів малюються ягоди, листя, каракулі (кривульки), квіти, метелики, сердечка, гілки та інші. Опішнянський розпис був також включений у перелік б’ектів нематеріальної культурної спадщини України.

Бубнівський розпис

Може бути більш відомий під кодовою назвою “Бубнівська кераміка”. Цей вид декоративного мистецтва був поширений у Вінницькій області, в місті Гайсин. У порівнянні з вищезгаданими художніми ремеслами, Бубнівський розпис має сумну долю. Після смерті основних її «ідеологів» братів Герасименко, він поступово втрачає свою популярність. І сьогодні про неї знають не багато. Побачити експозицію Бубнівської кераміки можна в Музеї-садибі братів Герасименко (с. Новоселівка, Вінницької області). Серед інших видів розпису його відрізняють рослинні дивовижні орнаменти і жовто-коричневі, білі, блакитні і сірі кольори.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.