Як батькам підтримати дитину в укритті?

Ми всі розуміємо, що план дій заспокоює та дарує впевненість у найкритичніших ситуаціях. Якщо ви з дитиною вимушені перебувати в укритті, ось методи підтримати її та знизити стрес.

1.Розробіть спільний план дій.

Ваша задача –розповісти дитині, що ви будете робити, якщо потрібно буде йти в укриття. Говоріть чіткими та короткими фразами. Діти краще сприймають наочно, тому рекомендується намалювати схему, де можна зобразити вхід та вихід  укриття, намалювати ваше місце в середині та ваших знайомих.

  1. Слідкуйте за емоційним станом дитини.

Важливо розуміти, що дитина чує вас та розуміє «тут і зараз». Це можна побачити, прослідкувавши за емоційною реакцією на прості ваші запитання на кшталт:

-У що ти зараз одягнена(-ний)?

-Ти зараз сидиш, так?

  1. Створюйте відчуття безпеки.

Рекомендується пограти в ігри, запропонувати чай або поїсти, обійміть, можна зробити масаж кінчиків пальців або відволікти увагу на якесь завдання (наприклад, попросити подати будь-яку річ, яка лежить поруч із дитиною) . Тобто задовільнити базові потреби дитини.

4. Розкажіть про свої відчуття.

Діти дуже чутливі до емоцій батьків, тому варто відверто проговорювати свої почуття. Ви можете побачити у дитини агресію чи злість, у такому випадку не кажіть «не переживай» або «не злися».

Краще так: «Я бачу, що ти/ налякана(-ний) /злишся.  Бачиш, ми тут не одні, найголовніше, що ми є один у одного, ми разом. Що ти зараз відчуваєш? На кого із звірів чи предметів схожа твоя емоція? Розкажи мені про неї. А давай пофантазуємо та перетворимо твою злість у будь-яку протилежну емоцію. Що тоді буде?».

Головне- дати дитині проговорити все, що вона відчуває і показати, що ви не залишили її одну на самоті зі своїми переживаннями.

5. Дбайте про себе.

Піклування про себе дасть змогу більш якісно подбати про дитину. Дитина копіює вас, а тому на власному прикладі показуйте спокійну реакцію на новини. Важливо зберігати спокій і знати план дій. За можливістю, спілкуйтесь з друзями або близькими, знаходьте час для себе.

Наддавайте дитині тільки перевірену інформацію з новин, яка відповідає її віку.