Правила безпечної поведінки на водоймах взимку

В зимовий час особливу занепокоєність викликає загибель людей на льоду. Найчастіше це настає через необачності, знехтування елементарних правил безпеки під час перебування на льоду. Щоб ні з ким не трапилося лиха, потрібно знати, як поводитись на льоду.

Безпечною є крига товщиною від 7 до 20 см (зеленуватий відтінок).

Майте на увазі, що структура, міцність і товща льоду змінюються на протязі зими і ранньої весни, дітям не рекомендується ходити на водойми – це небезпечно для життя. Лід стає міцним тільки після того, як встановляться безперервні морозні дні, але навіть при короткочасній відлизі, він втрачає цю якість.

Під дією сонця лід стає пористим і буде слабким, не дивлячись на те, що він зберігає достатню товщу.

Навіть взимку є небезпека провалитися під лід, тому що:

– лід може бути неміцним біля стоку води;

– тонкий або крихкий лід поблизу кущів, очерету, під товстим прошарком снігу, у місцях, де водорості вмерзли в лід;

– тонкий лід і там, де б’ють джерела, де швидкий плин або струмоквпадає у річку;

– особливо обережно слід спускатися з берега: лід може не щільно з’єднуватися із сушею, можливі тріщини, під льодом може бути повітря.

В силу зміни погодних умов (відлиги, різкої зміни напрямку вітру) можестатись відрив криги. В такому випадку не можна панікувати. Для збереження рівноваги необхідно присісти, не наближатися до краю криги і кликати на допомогу. Ні в якому разі не можна перестрибувати з однієї криги на іншу.

Необізнаність населення про загрозу для життя при виході на лід, відсутність знань заходів допомоги потерпілими, а інколи й особиста необачність, призводять до трагічних наслідків.

Пам’ятайте, що зимова підлідна ловля риби вимагає суворого дотримання правил безпечної поведінки:

  • не пробивати поруч багато лунок;
  • не збирайтеся великими групами на одному місці;
  • завжди майте під рукою міцну мотузку завдовжки 12—15 м;
  • тримайте поруч із лункою дошку або велику гілку;
  • пробивайте лунки для зимової риболовлі у шаховому порядку на відстані, не менше 5-6 м.

Смерть людини, що несподівано опинилася в холодній воді, наступає найчастіше через шок, що розвивається протягом перших 5–15 хвилин після занурення у воду або порушення дихання.

Що треба робити, якщо Ви провалилися під лід?

– розставити руки в боки по кромці льоду, щоб утриматись на поверхні
і не піти під лід;

– кликати на допомогу;

– старатися зберігати спокій, не борсатися у воді;

– стараючись не обламати лід, без різких рухів потрібно спробувати вибратися із води, повзучи грудьми та почергово витягуючи на поверхню ноги;

– вибравшись із пролому, потрібно відкотитися, а потім повзти в той бік, звідкіля прийшли (де міцність льоду перевірена). Не дивлячись на те, що сирість і холод штовхають бігти і зігрітися, треба бути обережним до самого берега. Ну а там вже можна не зупинятись поки не опинитесь в теплому приміщенні. Якщо на ваших очах провалилася під лід людина, негайно гукніть їй, що поспішаєте на допомогу. Все вирішує час: льодяна вода дуже швидко викликає переохолодження організму .

Надаючи допомогу, дотримуйтесь таких правил:

– не можна підбігати до товариша, який провалився у воду;

– до нього потрібно наближатися повзком, використовуючи для зміцнення продовгуваті предмети (лижі, лижні палки, дошки), штовхаючи їх перед собою;

– до самого краю пролому підповзати не можна, бо у воді опинитеся удвох;

– пасок, шарф, всяка дошка або палка, санки, лижі можуть врятуватилюдину. Наблизившись на максимально можливу відстань (не менше 3-4 метрів), кинь своєму товаришу мотузку, шарф, палку, аби він ухопився. Подавши підручний засіб рятування потрібно витягнути друга
на лід і повзком вибратись із небезпечної зони. Потім постраждалого необхідно сховати від вітру, зняти мокрий одяг, розтерти тіло (але ні в якому разі не снігом), по можливості, вдягнути сухі речі (можна дещо зняти з себе), доставити потерпілого в тепле місце і напоїти гарячим чаєм.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.